Aanpak Sou Menina e Mae

 Toeleiding naar en aanpak in het SMM project

  • IBISS Rio organiseert tijdens de zogenaamde “bailes funk” een aantal preventieve activiteiten, die aansluiten bij de belevingswereld van de jonge meiden uit de favela´s.
  • Er wordt permanent onderzoek gedaan naar de seksuele cultuur onder jonge meiden in de favela´s (interviews met zwangere meisjes en jonge moeders) om tot een innovatieve preventieve aanpak te komen.
  • IBISS Rio heeft zeer vroegtijdige onderkenning van zwangerschap onder jonge meiden ontwikkeld. De medewerkers van de IBISS projecten worden getraind hoe zwangerschap te herkennen en op welke manier jonge zwangere meiden verantwoord door te verwijzen / te begeleiden naar een medische post voor prenatale zorg.
  • IBISS Rio heeft vormen van vroegtijdige onderkenning van mishandeling en verwaarlozing ontwikkeld. Binnen een tiental zogenaamde Pre-Postos de Saude (medische voor-posten in favela’s) leren de kinderartsen hoe mishandeling en verwaarlozing vroegtijdig te onderkennen en waar naar door te verwijzen.
  • IBISS Rio heeft een vorm van begeleiding van jonge moeders in hun thuissituatie ontwikkeld. Binnen de Pre-Postos de Saúde wordt zogenaamde ‘agentes de saúde’ (community health workers) geleerd op welke manier zeer jonge moeders te begeleiden in het moederschap.
  • IBISS Rio biedt binnen het kinderdagverblijf Casa São Francisco een vorm van dagopvang en dagbehandeling aan voor een aantal niet-geaccepteerde baby’s, die het risico liepen door een jonge moeder verwaarloosd of mishandeld te worden. Buiten de dagopvang van de baby’s worden de jonge moeders thuis begeleid en wordt soms gezinstherapie aangeboden.

Groepsgesprekken en voorlichtingsbijeenkomsten
De meisjes (met hun kinderen) komen één keer per week samen in de SMM panden in Curicica/ Cidade de Deus en in Jardim Gramacho. Opvang van baby’s en kinderen is hier, gedurende de deelname van de moeders aan de bijeenkomsten, gemakkelijk te regelen.

Tijdens deze bijeenkomsten wordt over verschillende onderwerpen gesproken. Niet alleen over het moederschap, maar ook over discriminatie, geweld, werk, voeding enzovoort. Er wordt ook veel gediscussieerd over hoe je kunt voorkomen dat je nog meer kinderen krijgt. Soms hebben de meisjes al drie kinderen van drie verschillende mannen. Stiekem denken ze over sterilisatie (hoewel dat volgens landelijke wetgeving verboden is voor vrouwen onder de 30 jaar), want over het algemeen vinden mannen het onzin om met de eigen partner een condoom te gebruiken.

In het project worden allerlei didactische materialen gebruikt, zoals boeken, tekeningen en films, waardoor de discussies op gang kunnen komen. Ook worden er eens in de zoveel tijd uitstapjes georganiseerd, bijvoorbeeld naar de dierentuin. Dit soort excursies zijn heel belangrijk, omdat de jonge moeders bijna niets anders dan de straat kennen.

Eén van de eerste stappen die het project onderneemt met de meiden is het in orde brengen van de identiteitspapieren en het vaccinatieboekje van hun kinderen. Daarnaast is er voor elke jonge moeder per maand een beurs van 50 euro beschikbaar om eten en andere materialen zoals luiers en zeep te kopen. De uitgaven moeten wel verantwoord worden met winkelbonnen en door het samen praten hierover, leren de jonge moeders beter omgaan met hun geld.

Begeleiding
Naast groepsgesprekken en voorlichtingsbijeenkomsten ontvangen de meiden begeleiding van een gynaecologe. Hun baby’s en kinderen worden regelmatig door een kinderarts onderzocht en medisch begeleid. Een voedingskundige adviseert de meisjes over goedkope en verantwoorde voeding.

100 Jonge meisjes nemen deel aan Sou Menina e Mãe. Een aantal van hen is zwanger, maar de meeste hebben al één of twee kinderen. In het programma zijn 100 babies en kinderen betrokken. Door deelname aan het project slagen de meisjes erin te leren hoe verantwoord moeder te zijn en/of te worden. Alle deelneemsters aan Sou Menina e Mãe besluiten uiteindelijk het straatleven achter zich te laten en, hoe moeilijk dan ook, een alternatief in een favela te zoeken.

© Stichting IBISS Foundation | website: GravyTrain | webdesign: Fred Opdam