Sou Menina e Mãe

SMM programma: Ik ben Meisje en Moeder

Voor jonge moeders en zwangere meisjes die op straat leven is het programma Sou Menina e Mãe (Ik ben Meisje en Moeder) gestart. Deze meisjes wonen veelal met het hele gezin in een kleine woning, waar sanitaire voorzieningen ontbreken. Zij gaan niet naar school en hebben geen werk. Ondervoeding, drugsgebruik en geweld komen vaak voor. In dergelijke situaties is kinderen grootbrengen niet gemakkelijk. Zeker niet wanneer je op zo’n jonge leeftijd gezien wordt als de hoofdverantwoordelijke voor de opvoeding en verzorging van je kinderen, ongeacht je economische, sociale of emotionele situatie. Deze jonge moeders hebben vaak geen enkele notie van hun rechten, weten soms niet eens hoe ze hun baby moeten verzorgen en worden, vanwege hun achtergrond, door de samenleving met de nek aangekeken.

IBISS Rio wil deze meisjes zelfvertrouwen geven en stimuleren iets met hun leven te gaan doen. De jonge moeders willen liever niet dat het leven van hun kinderen er net zo uit komt te zien als dat van hen. Het alternatief voor deze meisjes is op eigen benen te gaan staan, opkomen voor eigen rechten en studeren en werken om zo de kwaliteit van leven van zichzelf en van hun kinderen te verbeteren. IBISS Rio helpt ze hierbij met Sou Menina e Mãe.

IBISS heeft het programma dat voorheen op straatmeisjes gericht was, opengesteld voor en toegesneden op deelname van zwangere meisjes en jonge moeders uit de favela´s. Het programma biedt:

 • prenatale zorg
 • postnatale zorg
 • gynaecologische begeleiding
 • begeleiding door een kinderarts
 • traumatherapie
 • life skills training
 • beroepsopleiding
 • arbeidsbemiddeling
 • dagopvang voor baby´s en kinderen van de jonge moeders, die aan workshops deelnemen

De SMM deelneemsters krijgen dagelijks gratis maaltijden en sociale en pedagogische begeleiding. Daarnaast krijgen de meisjes gratis vervoer en maandelijks een basispakket. En zij kunnen deelnemen aan cursussen.

SMM cursussen in Curicica en Gramacho:

Binnen het SMM programma worden de volgende professionale cursussen aangeboden:

 • Basiscursussen kappen en nagelverzorging
 • Muziek: keyboard, gitaar en zang
 • Catering: aankleding van feesten, en het bereiden van zoete en hartige snacks
 • Kunst en techniek: oa het maken van posters en brochures
 • Computer cursussen
 • Huiswerkbegeleiding.

Sou Menina e Mãe werkt op twee locaties: in Curicica en in Gramacho.

SMM in de buurt Curicica in de wijk Jacarepagua: een favela met hoge niveaus van geweld en drugshandel. Het gebouw is ter beschikking gesteld door de Nederlands R.K. Stichting Huize Buitenveldert, die ook het achterstallig onderhoud en een omvangrijke renovatie heeft betaald. SMM Curicica werkt met 40 jong-volwassen vrouwen en meisjes in de leeftijd van 12 – 21 jaar. De doelgroep kampt met problematische seksuele ervaringen en tienerzwangerschappen, heeft weinig opleiding en nauwelijks toegang tot beroepsopleidingen. Het project is 5 dagen per week open van 9 tot 17 uur.

SMM in de buurt Jardim Gramacho in de wijk Duque de Caxias: een wijk met extreme armoede en veel geweld en drugshandel. Het gebouw is ter beschikking gesteld door de vuilnisscheiders-vakbond van Jardim Gramacho en gerenoveerd met donaties van de NL Stichting Het Bosje. Het project werkt met 60 jongvolwassen vrouwen en meisjes in de leeftijd van 12 – 21 jaar. De doelgroep leeft onder de armoedegrens  in huizen van hout of karton, zonder riolering en zonder drinkwater. De meisjes hebben negatieve seksuele ervaringen, zijn zwanger op jonge leeftijd, en gebruiken drugs. Er is weinig opleiding en geen toegang tot beroepsopleidingen, een aantal deelnemers is analfabeet.  SMM Gramacho is 5 dagen per week open van 9 tot 17 uur.

Overeenkomst voor SMM met de staat Rio de Janeiro

IBISS Rio heeft sinds 2006 een overeenkomst met de staat Rio de Janeiro voor Sou Menina e Mãe. Maar vanaf 2016 heeft de staat vanwege de financiële crisis en corruptie niets meer betaald aan IBISS Rio, en ook niet aan 115 andere welzijnsinstellingen voor kinderen en jongvolwassenen in Rio. IBISS Rio en de andere ngo’s hebben de staat Rio voor de rechter gedaagd, maar deze rechtszaak is nog niet tot een goed einde gekomen. Vanwege deze financiële situatie verkeert het SMM project in een serieus kritieke toestand.

 

Aanpak SMM door IBISS

Lees hier meer over de aanpak van het SMM programma

 

Onderzoek

In 2010 deed IBISS een inventariserend onderzoek in ruim 100 favela’s.

Een onderzoek met schokkende uitkomsten, die helaas nog steeds actueel zijn.

Bekijk hier de belangrijkste resultaten van dat onderzoek.

Videoclip ´Dansen´

Het IBISS programma Sou Menina e Mãe inspireerde Gerard van Maasakkers tot de volgende clip (met dank aan Veldkamp Produkties):

© Stichting IBISS Foundation | website: GravyTrain | webdesign: Fred Opdam