Casa Sao Francisco

Casa São Francisco is sinds de oprichting in 1992 een begrip in Cidade de Deus, een favela met veel geweld en drugshandel. IBISS was eerder een gezondheidsproject gestart in deze sociaal buitengesloten wijk. Tijdens huisbezoeken kwamen de door IBISS getrainde ‘agentes de saúde’ (gezondheidswerkers) veelvuldig zwaar ondervoede en gehandicapte kinderen tegen die verborgen werden gehouden voor de buitenwereld. Hierdoor ontstond het idee een dagopvang te realiseren voor deze kinderen. Door ze een goede begeleiding en vroegtijdige behandeling te bieden, zouden ze in de toekomst gewoon aan de samenleving kunnen deelnemen. Daarnaast bood Casa São Francisco een medisch dagverblijf-programma aan voor zwaar mishandelde en verwaarloosde kinderen uit het Sou Menina e Mae project.

Sinds 2002 is Casa São Francisco een dagopvang voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Nog steeds zijn er speciale plekken voor mishandelde en verwaarloosde kinderen uit het Sou Menina e Mae project.

Casa São Francisco heeft een gebouw in bruikleen van de Katholieke Kerk. Dagelijks worden er 100 kinderen opgevangen. 80% van de ouders van deze kinderen verkopen en/of gebruiken illegale drugs. CSF is open van 07.30 tot 17.00 uur en voorziet de kinderen van 4 maaltijden per dag: ontbijt, lunch, snack en avondeten.

Het team runt het project met volle overgave. Een kinderarts houdt de ontwikkeling van de baby’s en peuters nauwkeurig in de gaten. Een logopediste zorgt dat spraakproblemen zoveel mogelijk spelenderwijs worden weggewerkt en met speciale voeding wordt ondervoeding tegengegaan. Om de kinderen te laten wennen aan structuur (wat ze van thuis niet meekrijgen) heerst er op de opvang een strak tijdschema.

De maatschappelijk werker van het project doet regelmatig huisbezoeken. Zo kan ze zien in wat voor een situatie de kinderen wonen, waardoor bepaald gedrag van een kind beter begrepen kan worden.

De overeenkomst met de Gemeente Rio de Janeiro voor de betaling van de salarissen van de medewerkers van Casa Sao Francisco loopt tot eind 2018.

© Stichting IBISS Foundation | website: GravyTrain | webdesign: Fred Opdam