Projecten

We richten ons nu met name op de crèche Casa Sao de San Francisco. Het “meisjes huis” Sou Menina e Mae en het “meisjes huis” in Jardim Gramacho.

Crèche Sao de San Francisco

Casa São Francisco is sinds de oprichting in 1992 een begrip in Cidade de Deus, een favela met veel geweld en drugshandel

In het verleden behoorde dit pand aan een dame. Na haar overlijden heeft ze het huis geschonken aan de protestantse kerk. De kerk heeft contact opgenomen met Nanko en hieruit is de crèche ontstaan. Er wordt dus geen huur betaald. De directrice is hier al 29 jaar werkzaam.

Deze crèche heeft plaats voor 100 kinderen tussen 0 en 4 jaar. Zijn er meer kinderen dan komen zij op een wachtlijst of  wordt er gezorgd voor een andere crèche. De overheid verstrekt de salarissen aan de medewerkers en verstrekt eten voor de kinderen.  De gehele IBISS organisatie is  zeer content met de donatie vanuit het Bosje (ondersteunt kansarme kinderen in ontwikkelingslanden), met dit geld is de crèche gerenoveerd. Het ziet er schoon en verzorgd uit en we zien er zeer gemotiveerde medewerksters. Er zijn 3 verdiepingen met diverse lokalen. Zo is er een speelruimte met genoeg speelgoed, Diverse lokalen met tafeltjes en stoeltjes. De wanden hangen vol met tekeningen, welke door de kinderen zijn gemaakt.

De kinderen krijgen hier de maaltijden en de tussendoortjes (5x per dag). De crèche is geopend van 07.00 uur tot 18.00 uur.

De leerkrachten krijgen bijscholing. En daarnaast worden de ouders nauw betrokken bij de begeleiding van de kinderen. Eens per maand worden de ouders en/of voogd uitgenodigd om de voortgang te bespreken.

Er vinden ook huisbezoeken plaats en wordt gekeken in welke omstandigheid een kind verkeert. De begeleiding van de kinderen is kwalitatief goed, zodat de cognitieve ontwikkeling hoger ligt dan die van andere crèches, zo werd verteld, Deze kinderen behalen hogere scores in vergelijking met andere kinderen. Een enkeling volgt zelfs een universitaire opleiding.

IBISS NL draagt bij in de extra’s die men geeft in de begeleiding, in de verzorging en het eten. De begeleiding van “staatswege” richt zich alleen op het kind. Casa Sao de San Francisco richt zich ook op de familie en de (woon)omstandigheden.

© Stichting IBISS Foundation | website: GravyTrain | webdesign: Fred Opdam