Projecten en programma’s

IBISS Rio richt zich op de volgende aandachtsgebieden:

  1. Buurtopbouwwerk: in sociaal buitengesloten favelas wordt gewerkt aan de opbouw van een infrastructuur voor wijkverbetering.
  2. Gehandicaptenzorg: gekoppeld aan het thema gehandicaptenzorg runt IBISS Rio het kinderdagverblijf Casa Sao Francisco in de favela Cidade de Deus.
  3. Programma’s: om mensen te helpen bouwen aan de eigen toekomst verzorgt IBISS Rio de programma’s Justitie en Sou Menina e Mae.
  4. Mensenrechten en Belangenbehartiging: door deelname aan raden en forums (zowel op nationaal als internationaal niveau) en door het bouwen van netwerken, werkt IBISS Rio mee aan verdediging van de rechten en belangen van de doelgroepen.

IBISS Rio boekt successen

De aanpak van IBISS Rio werkt. Dat blijkt uit de resultaten van de lopende projecten en programma’s en de positieverbetering van doelgroepen. En uit het grote aantal voorbeeldprojecten die in de afgelopen jaren door de overheden en andere organisaties zijn overgenomen .

Enkele sprekende voorbeelden:

  • Door de cursus Jovens Lideranças is een groot aantal jonge natuurlijke leiders uit de favelas naar voren gekomen dat actief en effectief meewerkt in de strijd tegen sociale uitsluiting, racisme en geweld.
  • Tião Santos, de coördinator van het project voor vuilnisscheiders, Catadores da Vida, is tot landelijk coördinator van de Movimento Nacional de Catadores (Nationale Beweging voor Afvalscheiders) gekozen. Hij organiseerde onder andere de eerste landelijke bijeenkomst met ruim dertigduizend vuilnis-scheiders.  Tião is na het overlijden van Nanko in 2015 gekozen tot de voorzitter van het bestuur van IBISS Rio; hij doet dit als vrijwilliger, naast zijn werk bij de vuilnisscheidersvakabond. Claudete, een andere IBISS pupil, heeft de leiding van de Catadores vakbond overgenomen.

© Stichting IBISS Foundation | website: GravyTrain | webdesign: Fred Opdam