Claudete da Costa – van straatkind tot leider van 10.000 vuilnisscheiders

Door: Juliette Rijnfrank

Claudete Da Costa werd donderdag 28 nov. 2013 gekozen tot coördinator van de staat Rio de Janeiro van de beweging van duurzame vuilnisscheiders en zat daarbij aan één tafel met hoge federale politici en een dag later al was ze op de IBISS-vriendenborrel en voor het eerst in Nederland. Wat een week voor Claudete! Juliette Rijnfrank begeleidde Claudete in Nederland en maakte het volgende interview en foto’s.

1 – Wat deed je voordat je voor IBISS ging werken?

Claudete:  Van mijn 9e tot 11e jaar bedelde ik en verkocht ik snoep op straat.  ’s Avonds hielp ik mijn moeder met het inzamelen van karton op straat. Toen ik 11 jaar was, ben ik gestopt met bedelen en verkocht ik alleen snoep overdag en verzamelde ik ’s avonds recyclebaar materiaal op straat.

2 – Waarom en hoe ben je begonnen met je werk bij IBISS?

Claudete: IBISS is in mijn leven gekomen via een project voor straatkinderen toen ik 8 jaar was. Ik leerde Nanko kennen via mijn oudere, inmiddels overleden broer. IBISS in de persoon van Nanko is altijd aanwezig in mijn leven geweest vanaf dat moment. IBISS was ook de eerste NGO in Rio de Janeiro die de inzamelaars van recyclebaar materiaal in Rio ondersteunde en ik ben IBISS ook erg dankbaar dat ze altijd de catadores op straat en de Cooperatief RPV en Jardim Gramacho heeft ondersteund.

3 – Waarom zet je je in voor IBISS?

Wij, catadores hebben een partnership met IBISS.  Nanko heeft een project opgezet waarvoor ik gevraagd ben om  de catadores te vertegenwoordigen en op te komen voor de  gezondheid en burgerrechten van de catadores. Daar krijg ik een minimum salaris voor.  Als ik als leidster  aan het werk ben en dus niet aan het werk ben met het inzamelen, verdien ik niet genoeg voor mijn familie en daarom helpt het project mij met een minimum salaris.

4 – Wat is je passie?

Mijn passie als vrouw is de voetballer Adriano (Claudete lacht)  en als mens is mijn passie mijn naaste te kunnen helpen.

5– Noem minstens één uitdaging waar je tegen op loopt?

De uitdaging die voor dit jaar staat is dat ik alles wil geven om het leven van de inzamelaars van recyclebaar materiaal in de deelstaat Rio de Janeiro iets beter te maken en indien mogelijk, catadores in heel Brazilië en over de wereld die van recycling leven. Verder wil ik de verbouwing van mijn huis afmaken en mijn kinderen begeleiden op het juiste levenspad.

6 – Wie is een voorbeeld / held voor jou? Wie inspireert jou?

Mijn held is Jezus Christus, God en vader en het leiderschap van Dilma Rousseff en Barack Obama inspireren mij enorm.

Zie ook het interview op Oneworld: “Ik werk met afval, ik ben geen afval”

© Stichting IBISS Foundation | website: GravyTrain | webdesign: Fred Opdam