Het waarom van de missie

Problemen in Brazilië: Ongelijke verdeling leidt tot sociale uitsluiting

Brazilië is het vijfde grootste land ter wereld en het grootste van Latijns Amerika. Het is het 7e rijkste land ter wereld gemeten naar Bruto Nationaal Product in 2011. Brazilië kent echter grote regionale verschillen, vooral in gezondheid, kindersterfte en voeding. De rijkere zuidelijke en zuidoostelijke regio’s hebben hiervoor betere indicatoren dan het armere noorden en noordoosten. In de grote steden zijn ook grote verschillen.

De armoede (gemeten naar een inkomen van US$2 per dag) is opmerkelijk gedaald in het laatste decennium. Ook de inkomensongelijkheid is gedaald. Desalniettemin is de inkomensongelijkheid nog steeds erg groot voor een middeninkomen-land en er is nog steeds grote ongelijkheid in toegang tot basisvoorzieningen en voortgezet onderwijs.

IBISS Rio is werkzaam in de staat Rio de Janeiro, een gebied dat groter is dan Nederland. De stad Rio de Janeiro is een bekende toeristische trekpleister vanwege de stranden van Copacabana en Ipanema, het enorme Christusbeeld en de jaarlijkse uitbundige carnavalsviering.

Een groot gedeelte van de ruim twaalf miljoen Cariocas (inwoners van Rio) moet echter zien te overleven onder zeer armoedige omstandigheden. Ze wonen in gewelddadige sloppenwijken (favelas) waar de georganiseerde misdaad de touwtjes in handen heeft en een “staat binnen de staat” heeft gevormd. Ook na de ‘pacificatie’ van favelas en de stationering van de zgn Vredespolitie vallen er nog veel slachtoffers door illegaal politiegeweld of door de terreur van drugsbendes die elkaar bestrijden. Kinderen en jongeren uit de sloppenwijken belanden gemakkelijk in het misdaadcircuit. Als drugskoerier of ‘kindsoldaat’ vinden ze vaak een vroegtijdig einde.

© Stichting IBISS Foundation | website: GravyTrain | webdesign: Fred Opdam