Gijs Wanders over zijn boek ‘Rafels van Rio’

“Bij de WK finale in 2010 in Zuid-Afrika gebeurde er iets opmerkelijks. Ik zat in het stadion en zag een man het veld bestormen. Hij rende af op de wereldbeker, die op een witte sokkel stond. Het lukte hem net niet de trofee te pakken, want hij werd overmeesterd. Mij liet het voorval niet meer los. Het inspireerde me tot het schrijven van ‘Rafels van Rio’. “

Voor mijn boek reisde ik enkele keren naar Rio de Janeiro waar de finale van het WK 2014 plaatsvindt. Ik stelde mezelf de vraag: wie heeft een motief om de wereldbeker te laten verdwijnen? In Rio vond ik de ingrediënten voor een meeslepend verhaal. Dankzij Nanko van Buuren ontmoette ik mensen die mij hebben gevoed met gebeurtenissen die ik nooit had kunnen verzinnen, zo indrukwekkend. Al deze mensen zullen zich herkennen in het boek: de dappere Claudete, de wijze Hercules, de charismatische Tiao, de strijdende Carlos, de anonieme politieman, de kinderen, en alle anderen. Van hun werkelijkheid heb ik een nieuwe werkelijkheid gemaakt.

Dankzij het verhaal kon ik terugkeren naar Lemniscaat, de uitgeverij waar eerder 4 jeugdromans van mij zijn verschenen. Op 14 mei is het eerste exemplaar van ‘Rafels van Rio’ aangeboden aan bondscoach Louis van Gaal, die tijdens het WK met zijn selectie verblijft in Rio. Het boek is een avonturenroman voor iedereen. Zie de prachtige brochure.

Gijs Wanders

Zie hier de trailer van het boek “Rafels van Rio”:

 

© Stichting IBISS Foundation | website: GravyTrain | webdesign: Fred Opdam