Bezoek aan onze crèche voor het programma ‘Eindelijk thuis’, KRO/NCRV

Naar aanleiding van het Programma `Eindelijk Thuis` KRO-NCRV wilde ik graag een bezoek brengen aan Saskia, de `moeder` van Carlos. Bij aankomst zie ik het bordje `Kindercoach Klimmie` staan. Toen begreep ik waarom Carlos bij Saskia op het goede adres was. Ik werd verwelkomd en ook ik voelde de warme deken. Een spontane energieke  Saskia praat met vol overtuiging over haar eigen kinderen en over Carlos, haar zoon.

Carlos wilde altijd een boek over zijn levensverhaal maken, maar uiteindelijk heeft hij zich opgegeven voor het programma ‘Eindelijk Thuis’.

Klik hier om het programma te zien.

Interview met Saskia

Zoals u in het programma kunt zien, is Carlos geboren in Brazilië, beide ouders om het leven gekomen en geadopteerd toen hij 5 was. Hij zat bij Saskia in de klas toen zij nog leerkracht was, door allerlei omstandigheden kwam Carlos in een Kindertehuis terecht. Saskia heeft hem opgezocht en uiteindelijk werd Carlos opgenomen in het gezin. Meestal om het weekend en in de vakanties was Carlos bij hen.
Saskia zegt:  Ja, als ik iets doe, dan ga ik er helemaal voor!

Zij is een `rode` draad in het leven van Carlos. Zij omarmt de Stichting Het Vergeten Kind en is ook vol van de IBISS crèche in Rio de Janeiro. Zij vond daar het volgende van. De crèche ziet er goed en fris uit, wel sober van materialen. Alle mensen zijn hartelijk en met vol overtuiging krijgen de kinderen les. Ze leren hier tellen en het ABC, normen en waarden en discipline worden hen bijgebracht. Het biedt de kinderen een veilige plek om zich te ontwikkelen en dat is belangrijk in het onveilige Rio.

Eén jongetje liep meteen op Carlos af, er was direct een klik vertelde Saskia. Ze herkende hoe het jongetje op een warme manier werd gecorrigeerd door de Braziliaanse leerkracht. Ja, zo deed ik het ook! Ik zag een fonkel in haar ogen en ze doet haar werk met haar  hart. Kinderen zagen er allemaal goed en verzorgd uit. Saskia vertelt welke rol de muziekleraar inneemt, muziek is zo belangrijk voor deze kinderen, zegt ze.
Ze vertelde dat de kinderen goed te eten en te drinken krijgen, daarnaast kregen zij ook eten aangeboden.

Verder was ze ontzettend blij dat zij de kans hebben kregen van de KRO/NCRV het verhaal te kunnen doen en alle Braziliaanse vragen beantwoord te hebben gekregen. De KRO/NCRV heeft hen van het begin tot het einde heel goed begeleid.

Bij thuiskomt was er veel aandacht van kijkers en andere media en stond even hun leven op z’n kop. Voor Carlos betekent het dat er vele indrukken verwerkt moeten gaan worden. Er is dus nog een weg te gaan.

Hieronder enkele foto’s van het bezoek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: Jolande Piersma, Voorzitter

© Stichting IBISS Foundation | website: GravyTrain | webdesign: Fred Opdam