Jos Dames: “Deze kinderen moet worden verteld dat hun leven waarde heeft”

In april 2013 heb ik via IBISS drie maanden vrijwilligerswerk gedaan in de favela’s van Rio de Janeiro. Ik had eerder al over deze mogelijkheid gehoord van vrienden, maar ik had het idee destijds niet heel serieus genomen. Echter, tijdens mijn vakantie in Rio de Janeiro werd ik verleid door de Braziliaanse volksaard en de stad Rio de Janeiro. Dus meldde ik mij aan bij IBISS en leerde ik de basis van de Portuguese taal om aan de slag te kunnen in de favela’s.

Toen ik aankwam in Rio liet Nanko mij de projecten van IBISS zien. Samen besloten wij dat ik een voetbalproject zou gaan ondersteunen in de favela ‘Caracol’. De trainingen waren geweldig. Hoe meer contact ik kreeg met de kinderen hoe leuker het werd, ik voelde steeds meer een band met de kleine voetballertjes. Het was dan ook daarom dat de gewelddadige verhalen over hun buurt mij extra raakten. Al de kinderen die met mij trainden hadden een ware oorlog in hun eigen wijk meegemaakt tijdens de pacificatie.

Ik weet nog steeds te weinig van de hele situatie om een mening te kunnen vormen over het hele pacificatieverhaal. Wat ik wel heel duidelijk weet is dat er daar mensen wonen die niet worden gezien als oorlogslachtoffers terwijl ze dat eigenlijk wel zijn. Naast oorlogsslachtoffers zijn ze tevens kansarm en leven ze in grote onzekerheid. Het enige wat ik dus zeker weet is dat deze mensen hulp goed kunnen gebruiken. Door middel van educatie- en sportprojecten proberen organisaties als IBISS om de kinderen de waarde van hun leven in te laten zien. Want dat raakte mij misschien nog wel het meest: deze kinderen moet worden verteld dat hun leven waarde heeft. Waar ik ben opgegroeid wordt dat er enorm ingepeperd, maar deze kinderen voelen zich soms niets waard en geven hun leven makkelijker aan de drugswereld.

Ik wilde graag iets achterlaten voor de kinderen voordat ik weg zou gaan, en besloot een geldinzamelingsactie te houden onder mijn vrienden en familie in Nederland. Van de ruim 700 euro die uiteindelijk op mijn projectrekening stond heb ik samen met Maxwel, de Braziliaanse voetbaltrainer uit Caracol, allerlei nieuw materiaal gekocht voor op de trainingen. Dit materiaal hebben we uitgedeeld  tijdens het toernooi ‘Copa Amigos da Holanda,’ dat we speciaal voor deze gelegenheid hadden georganiseerd. Het was een prachtige dag, en een prachtige afsluiting van mijn tijd in Caracol. In drie maanden Rio heb ik deze prachtige wereldstad verkend, het leven in de favela’s leren kennen, veel nieuwe mensen ontmoet en echt de ervaring van mijn leven gehad.

1.1.2.4 Vila Cruzeiro_MG_3519

Schenk periodiek voor 5 jaar of langer en profiteer van belastingaftrek!

© Stichting IBISS Foundation | website: Reinschaap Punt NL | webdesign: Fred Opdam