IBISS vriendenborrel 29 november 2013 – Indrukken van een bezoeker

Elk jaar opnieuw komen tientallen mensen naar het Frans Ottenstadion in Amsterdam voor de vriendenborrel van IBISS. Waarom zijn mensen vriend van IBISS? Waarom komen mensen vanuit verschillende windstreken, met heel verschillende achtergrond bij elkaar rond Nanko van Buuren? Omdat IBISS aansprekende projecten heeft in de favela’s van Rio. Omdat mensen geschiedenis hebben met Brazilië, omdat het heel plezierig is oude bekenden te ontmoeten en nieuwe mensen te leren kennen, om verbaasd te zijn over het feit dat je opeens mensen tegen komt die je kent maar waarvan je niet wist dat ze ook iets met IBISS hebben.

Maar vooral toch om onder de enthousiasmerende leiding van Gijs Wanders te luisteren naar de indrukwekkende verhalen van Claudete en Hugo die onder moeilijke omstandigheden met steun van Nanko mensen weer perspectief op een menswaardig bestaan geven. Om te weten dat o.l.v. voorzitter Frank Plantenberg het bestuur steeds weer nieuwe bronnen aanboort. Zeker nu in 2014 Brazilië gastland is voor het WK voetbal en in 2016 voor de Olympische Spelen, zal het land in het middelpunt van de belangstelling staan. Daarom is oud international Stan Valckx aanwezig om voetbal en IBISS met elkaar te verbinden. Daarom is journalist Frank Evenblij aanwezig om zijn enthousiasme voor het werk van IBISS over te brengen. En natuurlijk Nanko, die zoveel verschillende mensen aan het werk van IBISS weet te binden.

ibiss-vriendenborrel

Als dan het programma ook nog vermeldt dat Josee Koning en Mrs Smit and the Boys from Brasil optreden, dat er een Braziliaans buffet is en dat je de middag begint met een Caipirinha, weet je waarom je naar Amsterdam bent gegaan.

Natuurlijk is er discussie over de grote uitgaven voor de beide evenementen, WK en Olympische spelen, over het feit dat het land economisch enorm in opkomst is, dat velen welvarender zijn dan ooit. Maar de uitkomst van alle terechte kanttekeningen bij deze ontwikkelingen, mag nooit zijn dat we de kinderen in de favela’s dan maar aan hun lot overlaten. IBISS Brazilië tracht veel projecten over te dragen aan de overheden en dat is goed. Maar voorlopig zijn Nanko en zijn mensen nog broodnodig, al is het maar vanwege het enorme vertrouwen van mensen in de favela’s dat zij in jaren hebben opgebouwd.

Het is duidelijk, ik ging blij naar huis en nam me heilig voor IBISS te blijven steunen.

Wim Dijkstra

Zie de foto’s van de vriendenborrel op
http://www.flickr.com/photos/ibissfoundation/sets/72157638343009595

1.1.2.4 Vila Cruzeiro_MG_3519

Schenk periodiek voor 5 jaar of langer en profiteer van belastingaftrek!

© Stichting IBISS Foundation | website: Reinschaap Punt NL | webdesign: Fred Opdam