Favela Street en IBISS in de afgelopen vier maanden

Door Philip Veldhuis

Toen ik op vrijdag 6 december  aankwam op Schiphol, was mijn plan om deze keer thuis echt tijd vrij te maken voor een terugblik op de afgelopen vier maanden in Rio. En eindelijk eens op papier te zetten welke stappen we hebben gezet met Favela Street. Want er is weer heel veel gebeurd dat de moeite waard is om te vertellen. Om stil te staan bij de successen maar ook de tegenslagen, en op die manier een kijkje te bieden achter de schermen. Want Favela Street is niet uit te leggen zonder iets te vertellen over het leven in de favela en de omstandigheden waarin we dit werk doen.

“Ik sta bekend als één van Tia Rosa”

In de periodes  dat ik in Rio werk is er heel weinig tijd en rust om over de activiteiten en de gebeurtenissen er om heen te schrijven. Ik woon in de favela bij een familie die ik in 2009 heb leren kennen.  Een goede vriend heeft mij ooit uitgenodigd om te blijven en sindsdien is dit mijn uitvalsbasis in Rio. Ik woon er bij een grote familie, ongeveer 10 man waarvan de moeder eten uit de keuken verkoopt. Het is er dus de hele dag een komen en gaan van mensen.  Dit zorgt ervoor dat iedereen uit de favela me kent en ik bekend sta als één van Tia Rosa. Zoals bij de meeste families in de favela betekent het dat je samen onder één dak woont en  alles met elkaar deelt. Hier zouden ze zeggen: je hebt er geen enkele privacy. In alle drukte om je heen lukt het dus niet om eens een uitgebreid voor een verslag te gaan zitten. Werken in Rio betekent eigenlijk elke dag bezig zijn.  Van de ene naar de andere activiteit om te zorgen dat alles goed loopt. Vaak lopen de dagen net even anders als je wilt. Mensen die niet op komen dagen of een andere gedachte hadden bij een afspraak. Maar ook heftige regenbuien of simpelweg een schietpartij in de buurt van het trainingsveld waardoor de training moet worden stopgezet. Dat is helaas ook de realiteit van de favelas in Brazilie. Het duurt even om in het ritme van Brazilie te komen, maar als je het eenmaal hebt gevonden dan merk je dat alles vroeg of laat toch op zijn plek valt. Eenmaal weer thuis in Amsterdam  hoop ik de komende weken wel tijd en rust te vinden om achter de computer plaats te nemen. Dit bericht is in ieder geval de eerste van een aantal die ik van plan ben te maken. Bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is, en meer wil weten over de voortgang van Favela Street. Ik wil in een aantal afleveringen graag vertellen hoe Favela Street de afgelopen tijd een plek heeft gekregen binnen IBISS.

“Dank aan Winsum veur IBISS”

Maar eerst wil ik in het bijzonder alle mensen in Winsum bedanken, die zich met het evenement `Winsum veur IBISS` een half jaar geleden hebben ingespannen om een prachtige en feestelijke sportdag te organiseren. En ondanks kou en regen op die dag een Braziliaanse sfeer wisten op te roepen. Dankzij de bijdrage van Winsum veur IBISS kon Favela Street weer voor een periode van vier maanden aan de slag met jongens uit het IBISS-programma Soldados Nunca Mais en via sport ze inzetten als rolmodel in hun eigen community.

Wij hebben de afgelopen maanden veel aandacht besteed aan de voetbalschooltjes van IBISS. En het meidenvoetbal heeft extra aandacht gekregen. Bovendien hebben we teams uit verschillende wijken tegen elkaar laten spelen. Op kleine schaal om te experimenteren hoe dit in de verschillende wijken ontvangen wordt. Ik wil hier in een van de volgende blogs graag meer over vertellen. maar ook wat we gedaan hebben opde voetbalschooltjes, dat we gestart zijn methet meidenvoetbal en hoe we hier verder mee willen gaan.
Een van de aantrekkelijke kanten van het werken in de favela’s is dat zich elk moment verrassingen kunnen voordoen. Soms zijn dat tegenvallers, bijvoorbeeld een trainer die een terugslag heeft en niet het ideale rolmodel is waar je zo op hoopte. Of trainingen die niet door kunnen gaan vanwege de schietpartijen tussen politie en de kartels, op die momenten is het improviseren geblazen.
Gelukkig zijn er ook meevallers. Zo is het damesvoetbal de afgelopen maanden in een stroomversnelling terecht gekomen. En hebben we een groep Australian Football professionals op bezoek gehad waarmee we een uitwisseling over de rol van sport hebben gehad. Deze Australische topsporters hebben onder anderemet een deel van onze doelgroep een dag op het strand georganiseerd.

Dit is een eerste kennismaking. Binnenkort meer over de successen, de meevallers en het kleine geluk, maar ook de tegenvallers en soms moeilijke omstandigheden in de favela’s .

1.1.2.4 Vila Cruzeiro_MG_3519

Schenk periodiek voor 5 jaar of langer en profiteer van belastingaftrek!

© Stichting IBISS Foundation | website: Reinschaap Punt NL | webdesign: Fred Opdam