Deze meiden kunnen alleen maar winnen

Door: Philip Veldhuis

Wat doen jullie met meidenvoetbal, werd me wel eens gevraagd. Binnen onze voetbalschooltjes waren er altijd wel een paar meiden die meededen, en IBISS heeft door de jaren heen meerdere groepjes meiden gehad die mee voetbalden, maar met Favela Street waren we daar niet echt mee bezig. Dat ligt ook voor de hand met alleen jongens als trainers. Dit veranderde toen vorig jaar mensen van de Streetchildworldcup bij ons langs kwamen.

`Kunnen jullie zorgen voor een meidenteam die Brazilië in maart 2014 kan vertegenwoordigen op de Streetchildworldcup?`, was de vraag die ze ons voorlegden. Deze eerste koerswijziging voor Favela Street zagen we als een enorme kans. We wilden daarom zo snel mogelijk met voetbal voor meiden in de wijk beginnen. En namen ons voor om meiden uit de buurt te selecteren die we als trainer konden inzetten. In grote lijnen wilden we dezelfde opzet als met de jongens aanhouden, was het idee toen we hier aan begonnen.

De kat uit de boom kijken   Dat pakte heel anders uit. Het opzetten van de activiteiten met meiden bleek een stuk moeilijker dan met de jongens. Om te beginnen wilden de jongens niet zomaar hun pleintjes verlaten zodat de meiden daar konden voetballen. En hadden we te maken met meisjes die wel mee wilden doen, maar toch eerst de kat uit de boom keken. Of heel snel afhaakten als bijvoorbeeld een vriendinnetje even geen zin had. Toen we hier in augustus 2013 mee begonnen, verliep het aanvankelijk heel moeizaam. Er ging heel veel tijd en overredingskracht in zitten. En het was moeilijk te achterhalen waar dit in zat, maar ook wat we er aan konden doen.

Meiden uit twee wijken     Om toch een kansrijke groep enthousiaste meiden bijeen te krijgen, kwam  ik op het idee om  op de vrijdag de meidengroepen van twee wijken samen te voegen. En ze samen te laten trainen ter voorbereiding op de Streetchildworldcup. Dit sloeg aan, van vier meiden gingen we naar acht, van 8 naar 15 en inmiddels hebben we binnen IBISS op twee locaties meerdere meidenteams. En genoeg deelnemers om daar de komende periode een selectie uit te maken voor het team dat deel gaat nemen aan de Streetchildworldcup in maart.

Steunen en stimuleren       Brazilië blijft een land van onverwachte wendingen. Dat bleek toen een van de meiden die meetrainde kwam melden dat ze niet meer mee kon doen. Ze was zwanger geworden. Ze vroeg of ik boos was. Een vraag waar ik zo snel even geen antwoord op had. Natuurlijk was ik niet boos. En tegelijkertijd ook heel erg wel. 16 jaar, middelbare school niet afgemaakt en nauwelijks geld om van rond te komen. Maar wat voor mij even slikken was, betekende voor haar dat haar hele leven op de kop stond. Alleen dat was al reden genoeg om haar er bij te willen houden. Zo konden we haar in de komende periode tenminste nog steunen en haar stimuleren om de juiste keuzes te maken.

Rocky       Toen we van start gingen met het meidenvoetbal moest ik denken aan mijn gesprekken met Rocky, een straatvoetbalster uit Amsterdam die ik kende van het straatvoetbalwereldje in Nederland. Onder straatvoetballers in Nederland is Rocky een begrip, als meisje houdt ze zich moeiteloos staande tussen de jongens en heeft ze met straatvoetbal de hele wereld rond gereisd. Ze vertelde eens over haar reis naar Rio in 2003, waar ze voor een documentaire in de favelas was geweest. Daar wilde ze altijd nog een keer naar terug. Ik heb haar toen gevraagd of ze het leuk zou vinden om iets met Favela Street te doen.

Media aandacht   Rocky was gelijk enthousiast toen ik in september vorig jaar vanuit Rio vroeg of het iets voor haar was om de activiteiten met meiden verder uit te bouwen. Dit is hèt moment om in te springen, vonden we allebei. En zijn gelijk plannen gaan maken om haar naar Rio te krijgen. Dat ging veel sneller dan we hadden kunnen dromen. Het bericht dat een bekende Nederlandse straatvoetbalster naar Rio ging om daar meiden met sport meer zelfvertrouwen te geven, werd snel opgepikt. Vindingrijk als ze is, kreeg Rocky al snel veel media-aandacht, werd er een benefietavond voor haar reis gehouden en lieten Frank de Boer en meerdere eerste elftalspelers en speelsters van Ajax voor de camera weten dat ze haar steunden. Diezelfde Ajax-spelers waren afgelopen zomer op bezoek geweest bij IBISS en zo was de cirkel weer rond. In onderstaande link een filmpje van SBS6 Hart van Nederland over Rocky http://www.hartvannederland.nl/nederland/2014/rocky-geeft-voetballes-in-rio/

Doorgroeien   Het meedoen aan de Streetchildworldcup is voor ons geen doel, maar een middel om meidenvoetbal een vaste plek te geven in de wijk. En nog veel meer meiden te stimuleren om ook mee te sporten. Want met Rocky erbij zorgen we ervoor dat het meidenvoetbal ook na de streetchildworldcup verder doorgroeit Voor de negen geselecteerde meiden betekent dit toernooi een ervaring die ze nooit zullen vergeten. Die kunnen alleen maar winnen.

1.1.2.4 Vila Cruzeiro_MG_3519

Schenk periodiek voor 5 jaar of langer en profiteer van belastingaftrek!

© Stichting IBISS Foundation | website: Reinschaap Punt NL | webdesign: Fred Opdam